Διαβάστε ολα τα τελευταία νέα σε τίτλους
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ EVENTS ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Χανιά • Άγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Σητεία
TO ENTER•CITY ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ENTER•PORTAL!!! ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ PORTAL ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

ENTERPORTAL.gr

ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ arrow ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ arrow Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ

Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ
1425.jpgΈτρεξε 560 χιλιόμετρα χωρίς να κοιμηθεί για τρία συνεχόμενα βράδια.

Ολοκλήρωσε ένανμαραθώνιο στον Νότιο Πόλο υπό πολικό ψύχος και διήνυσε τρέχοντας χωρίς διακοπή 210 χιλιόμετρα στην έρημο που ονομάζεται «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια, υπό θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου.

Το τελευταίο του κατόρθωμα τιτλοφορείται «50-50-50»: 50 μαραθώνιοι σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ σε 50 συνεχείς ημέρες. Ο Ελληνοαμερικανός Κωνσταντίνος (Ντιν) Καρνάζης, ένας από τους διασημότερους αθλητές παγκοσμίως και ανακηρυγμένος από το περιοδικό «Τime» ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, μιλάει στο «Βήμα» για τη φιλοσοφία που διέπει όχι μόνο την άθληση αλλά και ολόκληρη τη ζωή του: «Μη σταματήσεις ποτέ, οτιδήποτε και αν σου συμβεί. Αν δεν αντέχεις να τρέχεις άλλο, συνέχισε περπατώντας. Αν δεν αντέχεις ούτε αυτό, πέσε στα γόνατα, συνέχισε μπουσουλώντας.Ποτέ,μα ποτέ όμως μη σταματήσεις!».

Γεννημένος από έλληνες γονείς στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, ο 48χρονος υπερδρομέας μεγάλωσε με ιστορίες για την Ελλάδα, τους μυθικούς ήρωες και τους γενναίους πολεμιστές της. Βασική φιγούρα στις παιδικές του ονειροπολήσεις ήταν- ποιος άλλος;- ο Φειδιππίδης, ο διάσημος αθηναίος δρομέας που, σύμφωνα με τον μύθο, εστάλη από τους Αθηναίους στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα και έτρεξε 240 χλμ. μέ σα σε δύο ημέρες, ενώ στη συνέχεια διήνυσε άλλα 40 χλμ. από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει το περιβόητο «νενικήκαμεν» και να εκπνεύσει αμέσως μετά.

Δρομέας με υψηλές επιδόσεις ήδη από τα μαθητικά χρόνια του, ο κ. Καρνάζης εγκατέλειψε ξαφνικά τις προπονήσεις στα 15 του εξαιτίας μιας σοβαρής διαφωνίας με τον προπονητή του και το «διάλειμμα» κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια.

«Στα τριακοστά μου γενέθλια,μετά τους εορτασμούς με τους φίλους μου, βρέθηκα μόνος μου στον δρόμο και είχα μια απροσδόκητη παρόρμηση:"Θα τρέξω τριάντα μίλια για να γιορτάσω τα τριάντα μου χρόνια"» διηγείται. Και αυτό έκανε. Εκείνη τη νύχτα έτρεξε τα τριάντα μίλια (48 χλμ.) και από τότε δεν σταμάτησε να τρέχει.

Στην άνεση και στη νωθρότητα ο κ. Καρνάζης αντιτάσσει τους δρόμους αντοχής ως έναν μοναδικό τρόπο να αναγκάσει κανείς τον εαυτό του να «ζοριστεί» προς την επίτευξη ενός στόχου. «Μόνο όταν νιώθεις στα όρια της κατάρρευσης, όταν το τέρμα φαντάζει τόσο μακρινό και εσύ δεν αντέχεις άλλο, τότε μόνο αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η "στόφα" σου. Είσαι από αυτούς που τα παρατάνε στην πρώτη δυσκολίαή συνεχίζεις με οποιοδήποτε κόστος;».

Καθώς η φήμη του υπερμαραθωνοδρόμου που έτρεχε «για να μεταδώσει ένα μήνυμα» αυξανόταν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνέρρεαν σε αίθουσες διαλέξεων για να ακούσουν τις ομιλίες του και να αντλήσουν έμπνευση για την υπέρβαση των δικών τους ορίων.

«Με ρωτάνε για το μυστικό της "υπεράνθρωπης" αντοχής μου. Τους λέω ότι δεν υπάρχει, είναι το ίδιο απλό όσο και για ένα πεντάχρονο παιδί:Βάλτε το ένα πόδι πίσω από το άλλο και προχωρήστε! Βήμα βήμα φτάνουμε στους μεγάλους στόχους» σχολιάζει ο κ. Καρνάζης.

Υπογραμμίζει άλλωστε ότι το πιο κοινό λάθος απέναντι στις προκλήσεις είναι η τάση των ανθρώπων να πανικοβάλλονται μπροστά σε έναν φαινομενικά ακατόρθωτο στόχοείτε αυτός μεταφράζεται σε χιλιόμετρα είτε σε οποιοδήποτε άλλο επίτευγμα. «Το κλειδί βρίσκεται στη διάσπαση της "ατελείωτης" διαδρομήςσε μικρά τμήματα.Ενα βήμα τη φορά, επικεντρωμένοι στο παρόν, με κουράγιο και θέληση, αντιμέτωποι με τον πιο αδυσώπητο κριτή, τον εαυτό μας» αναφέρει ο κ. Καρνάζης και προσθέτει με νόημα ότι «αυτές είναι αρχές που αν καταφέρει κανείς να τις εφαρμόσει στο τρέξιμογίνονται δεύτερη φύση του σε όλες τις πτυχές της ζωής του».

«Οι Ελληνες έχουμε μάθει να αντέχουμε»
Αν και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, ο κ.Καρνάζης δηλώνει υπερήφανος για τις ελληνικές του ρίζες και διατηρεί στενούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.«Η αρχαιοελληνική ιστορία,οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλα όσα αυτοί συμβολίζουν υπήρξαν πάντα πηγή έμπνευσης για εμένα»σχολιάζει,προσθέτοντας ότι σήμερα που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και τις κοινωνικές αναταραχές η ελληνική παράδοση έχει έναν επιπλέον συμβολισμό:«Η μακρά ιστορία του λαού μας έχει δείξει ότι οι Ελληνες πάντα είχαν αντοχέςσε δύσκολες περιόδους,πολέμους, φτώχεια,ξενιτιά και από όλα αυτά κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα,απλώς χρειάζεται υπομονή»αναφέρει.«Αλλωστετα πάντα στη ζωή είναι ένας αγώνας αντοχής», καταλήγει με νόημα.

Ο ΝΤΙΝ ΚΑΡΝΑΖΗΣ ΕΧΕΙ ΤΡΕΞΕΙ
-560 χλμ.μέσα σε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς διακοπή.
-238 χλμ.σε κινούμενο διάδρομο μέσα σε 24 ώρες. ? 238 χλμ.στον υπερμαραθώνιο αντοχής του Βερμόντ των ΗΠΑ.
-50 μαραθωνίους σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ μέσα σε 50 ημέρες.
-210 χλμ.στην έρημο «Death Valley» υπό θερμοκρασία 45C.
-11 φορές τον υπερμαραθώνιο των Δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ (160 χλμ. μέσα σε μία ημέρα).
- Τον μαραθώνιο του Νότιου Πόλου, υπό θερμοκρασία-8 C

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ
Αν και εσείς θεωρείτε τους δρόμους αντοχής εξαιρετικό τρόπο να ανακαλύψετε τον εαυτό σας,δεν χρειάζεται να έχετε υπεράνθρωπες δυνάμεις ή ειδικό ταλέντο για να αρχίσετε την προπόνηση.Είναι απολύτως αναγκαίο,ωστόσο,να τηρήσετε ορισμένους κανόνες που θα διασφαλίσουν ότι ο μακρός δρόμος προς την υπέρβαση των ορίων σας δεν θα αποβεί επικίνδυνος.
Σύμφωνα με τον κ.Μανόλη Χοροζόπουλο, ειδικό καρδιολόγο,είναι απαραίτητο:

-  Να υποβληθείτε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο,που περιλαμβάνει υπερηχογράφημα καρδιάς και τεστ κοπώσεως,ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης υποστρώματος καρδιοπάθειας που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο κατά τη διάρκεια της άθλησης.

-  Να έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Οι δρόμοι αντοχής δεν μπορούν επ΄ ουδενί λόγω να αποτελέσουν μέσο απώλειας βάρους και σε περίπτωση παχυσαρκίας συνιστάται άσκηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, ώσπου το βάρος να μειωθεί.

-  Να αυξάνετε σταδιακά την απόσταση, ώστε ο οργανισμός να προσαρμόζεται στις όλο και σκληρότερες συνθήκες.Αν στόχος είναι ο μαραθώνιος (42 χλμ.),συνιστάται ο αθλητής να τρέχει περίπου 5-10 χλμ.για τρεις ως έξι μήνες προτού αυξήσει την απόσταση.

Πηγή DEITE-TO

 
< Προηγούμενο   Επόμενο >
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΧΑΝΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το ENTERCITY άλλαξε και έγινε: ENTERPORTAL.
Για να στείλετε τις εκδηλώσεις σας κάντε κλικ εδώ!

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ # LIVE