Πλένετε καλά τις ντομάτες και το αγγούρι. Κόβετε κάθε ντομάτα σε οκτώ κομμάτια.
Κόβετε και πετάτε τις άκρες του αγγουριού και το τεμαχίζετε. Εάν θέλετε πολύ μικρά κομμάτια, κόβετε τις φέτες στη μέση.
Ξεφλουδίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι. Πλένετε τις πιπεριές, τις κόβετε στη μέση βγάζοντας τα κοτσάνια και τους σπόρους. Τις κόβετε σε λεπτές λωρίδες.
Τακτοποιείτε τις ντομάτες, το αγγούρι, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ελιές σε φαρδύ μπολ ή πιατέλα σερβιρίσματος. Αναμιγνύετε το ξίδι, 3 κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι και το ρίχνετε επάνω στη σαλάτα. Σκορπάτε και λίγο πιπέρι.
Κόβετε σε χοντρές φέτες το τυρί, ή το θρυμματίζετε και το βάζετε πάνω στη σαλάτα. Ραντίζετε με τη ρίγανη και το υπόλοιπο λάδι και σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.
Ποικιλία: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε φιλετάκια αντσούγιας, λωρίδες μαρουλιού,
κάππαρη ή φέτες σφιχτοβρασμένα αυγά. Αν θέλετε επίσης αντικαθιστάτε το ξίδι με λεμόνι (χυμό).