ENTERCITY.GR - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΧΑΝΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΡΗΤΗ Διαφήμιση


Διαφήμιση
ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ | Εκτύπωση |
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει στον τρόπο που η καρδιά αναπτύσσεται στο έμβρυο από βλαστικού τύπου πρόδρομα κύτταρα, τα οποία, στη συνέχεια, εξειδικεύονται σε επιμέρους κύτταρα, όπως τα καρδιομυοκύτταρα και τα ενδοθηλιακά κύτταρα της καρδιάς Επιστήμονες στις ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα προς τον φιλόδοξο στόχο της αναγέννησης μιας καρδιάς που έχει υποστεί βλάβες (π.χ. μετά από έφραγμα), καθώς ανακάλυψαν βλαστικού τύπου πρόδρομα κύτταρα, τα οποία αποκλειστικά σχηματίζουν τον καρδιακό μυ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Επστάιν, επικεφαλής του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο «Science» (αποτελεί το κεντρικό θέμα του περιοδικού), δήλωσαν ότι η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει, ώστε στο μέλλον να αναπτυχθούν νέες θεραπείες, οι οποίες θα αναγενούν τον μυ της καρδιάς.

Η βιολογική εξέλιξη δεν έχει προικίσει τις καρδιές των θηλαστικών -και των ανθρώπων- με μεγάλες ικανότητες αυτο-επιδιόρθωσης, σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει χαρίσει σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στο δέρμα, στα όστα και άλλους ιστούς, πιθανώς επειδή κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Όμως οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια ακριβώς αυτό: να ενισχύσουν την ικανότητα αναγέννησης της καρδιάς.

Για τον σκοπό αυτό, έχουν εστιάσει στον τρόπο που η καρδιά αναπτύσσεται στο έμβρυο από βλαστικού τύπου πρόδρομα κύτταρα, τα οποία, στη συνέχεια, εξειδικεύονται σε επιμέρους κύτταρα, όπως τα καρδιομυοκύτταρα και τα ενδοθηλιακά κύτταρα της καρδιάς. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν σε ποντίκια τα συγκεκριμένα πρόδρομα κύτταρα (καρδιομυοβλάστες), τα οποία έχουν μόλις ωριμάσει πέρα από το στάδιο του να είναι πολυδύναμα -δηλαδή να μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο της καρδιάς- και έτσι μπορούν πλέον να γίνουν μόνο κύτταρα του μυ της καρδιάς (καρδιομυοκύτταρα).

Στο μέλλον, οι γιατροί μπορεί να εισάγουν καρδυομυοβλάστες σε καρδιές με κατεστραμμένα τμήματα ιστού ή πρώτα να καλλιεργούν στο εργαστήριο αυτά τα τμήματα και μετά να τα εμφυτεύουν ολόκληρα στην καρδιά. Είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν νέα φάρμακα, τα οποία θα ωθούν την καρδιά να παράγει νέα καρδιομυοκύτταρα.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτά τα πρόδρομα κύτταρα (οι καρδιομυοβλάστες) μπορούν όντως να αναγεννήσουν την καρδιά μετά έμφραγμα ή τραύμα.

 


Πηγή PROTOTHEMA
 
Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ | Εκτύπωση |
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ "εικονική πραγματικότητα" θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από τη Νότια Κορέα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 ασθενείς με εξάρτηση από το αλκοόλ. Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Σεούλ τόνισαν ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενη, επειδή θέτει τους ασθενείς σε καταστάσεις παρόμοιες με την πραγματική ζωή και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή τους.

Οι συμμετέχοντες πρώτα πέρασε μια εβδομάδα σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ακολουθούμενο από συνεδρίες σε εικονική πραγματικότητα συνεδρίες χρησιμοποιώντας μια οθόνη 3D τηλεόρασης, δύο φορές την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, οι συμμετέχοντες εναλλάσσονταν σε τρεις εικονικές πραγματικότητες. Η μια πραγματικότητα είχε σκοπό να τους χαλαρώσει.

Η δεύτερη είχε σκοπό να τους προκαλέσει τον πόθο αλκοόλ σε μια κατάσταση όπου άλλοι άνθρωποι έπιναν και η τελευταία είχε σκοπό να δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία μεταφέροντας τους συμμετέχοντες σε μια αίθουσα όπου οι άνθρωποι αρρωσταίνουν από το αλκοόλ.

Περιοχές του εγκεφάλου που είναι ευαίσθητες στο αλκοόλ έδειξαν αλλαγές μετά την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τρεις διαφορετικές εικονικές πραγματικότητες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Πριν από τη θεραπεία, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Η ομάδα των εξαρτημένων ατόμων από το αλκοόλ είχε μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν αλκοόλ.

Αλλά οι εξετάσεις που επαναλήφθηκαν μετά από πέντε εβδομάδες θεραπείας, έδειξαν ότι η μεταβολική δραστηριότητα μειώθηκε σε αυτόν τον τομέα στα εξαρτημένα άτομα από το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με τα μακροπρόθεσμες αποτελέσματα της θεραπείας μέσω εικονικής πραγματικότητας, και να διαπιστωθεί αν η μέθοδος αυτή μπορεί να λειτουργήσει για άλλα είδη εθισμού.

"Παρά το γεγονός ότι αυτή η πιλοτική μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει κάποιες αλλαγές στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, αυτό δεν έχει ακόμη μελετηθεί ως θεραπευτική προσέγγιση," ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης.

Επί του παρόντος, η συμπεριφορική θεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτικά προϊόντα, είναι η συνιστώμενη θεραπεία για τη διαταραχή χρήσης του αλκοόλ.

 


Πηγή NEWS
 
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ | Εκτύπωση |
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Το ξυράφι είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης τόσο μεταξύ γυναικών όσο και μεταξύ ανδρών. Το χειμώνα είναι εύκολο να υιοθετήσετε ένα πιο... ατημέλητο λουκ, καθώς τα μακριά παντελόνια κρύβουν τα πόδια.

Το καλοκαίρι όμως η αποτρίχωση είναι επιτακτική και φυσικά θέλετε να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν προτιμάτε το ξύρισμα για την αποτρίχωση των ποδιών, δοκιμάστε τις παρακάτω στρατηγικές για να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτέλεσμα.

- Κάντε απολέπιση πριν το ξύρισμα. Με τον τρόπο αυτό, θα απομακρυνθεί το λεπτό στρώμα νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας που «παγιδεύει» τις μικρές τρίχες. Επιλέξτε μια κρέμα απολέπισης της αρεσκείας σας, ξεκινήστε από τους αστραγάλους και κινηθείτε με κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω.

- Κάντε ντους πριν το ξύρισμα. Μην ξυρίζετε τα πόδια με το που μπαίνετε στο ντους. Για να γίνει σωστά το ξύρισμα, πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν τα έλαια από την επιφάνεια του δέρματος και να ενυδατωθεί καλά η τρίχα. Δεν χρειάζεται να μείνετε περισσότερο από τρία λεπτά κάτω από το νερό για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποφύγετε όμως να ξυριστείτε μετά από αφρόλουτρο 15-20 λεπτών, καθώς το δέρμα θα έχει ζαρώσει.

- Επιλέξτε τον κατάλληλο αφρό. Ο αφρός ξυρίσματος βοηθά να γλιστρά το ξυράφι πιο εύκολα στο δέρμα. Αποφύγετε το ξύρισμα με σαπούνι, καθώς το ξυραφάκι «μπουκώνει» και δεν απομακρύνονται όλες οι τρίχες. Επίσης, ορισμένα σαπούνια ξηραίνουν το δέρμα.

- Επιλέξτε το κατάλληλο ξυραφάκι. Σίγουρα θα πρέπει να έχει πάνω από δύο λεπίδες και δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε πάνω από δύο φορές για να εξασφαλίσετε τέλειο αποτέλεσμα. Υπάρχουν επίσης ειδικά ξυραφάκια για ξηρές ή ευαίσθητες επιδερμίδες.

- Μην τρίβετε το δέρμα μετά το ξύρισμα. Σκουπίστε ταμποναριστά με την πετσέτα για να μην απομακρυνθεί όλη η υγρασία από το δέρμα.

Πηγή ONMED
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΓΙΑΓΙΑ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Video Player

ΚΑΙΡΟΣ

Ηράκλειο
24°C
Ηράκλειο 24°C | Χανιά 24°C | Αθήνα 22°C | Θεσ/νίκη 23°C

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ENTERCITY.GR

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

Καλλίνικος
Διαφήμιση

Προβληθείτε στο Entercity.gr :: Η εταιρεία μας :: Οι συνεργάτες μας :: Κατασκευή ιστοσελίδας :: Καταχωρήστε το site σας :: Free Internet :: Επικοινωνία