ENTERCITY.GR - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΧΑΝΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΡΗΤΗ Διαφήμιση


ΑΡΧΙΚΗ
ΤΑΤΟΥΑΖ ΚΑΙ PIERCING
Είναι απίστευτο, αλλά η μόδα πολλές φορές μας ωθεί να κάνουμε τρελά πράγματα! Όπως, για παράδειγμα, να ζωγραφίζουμε πάνω στο κορμί μας σχήματα, εικόνες και λέξεις, που θα μείνουν «χαραγμένες» για μια ζωή!
 
Οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν μετά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, είναι αρκετοί και σημαντικοί. Το τατουάζ, ή μελανοστιξία, αποτελεί ένα ανεξίτηλο στολίδι του κορμιού μας, η αφαίρεση του οποίου απαιτεί επώδυνες διαδικασίες.

Εάν παλαιότερα για να αποκτήσεις ένα τατουάζ έπρεπε να έχεις υπάρξει τρόφιμος φυλακής, ναύτης, πολεμιστής ή εγκληματίας, σήμερα η τεχνολογία και, κυρίως, οι επιταγές της μόδας διευκολύνουν αρκετά την κατάσταση. Από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου άρχισε ουσιαστικά η δημιουργία τατουάζ, ως τις μέρες μας, με την αυξανόμενη χρήση των λέϊζερ, τα «ανεξίτηλα στίγματα» χρησιμοποιήθηκαν ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο για τη διάκριση ατόμων, ανάλογα με τις ικανότητες τους και την κοινωνική τους θέση.

Το τατουάζ θεωρείται πλέον μορφή τέχνης από πολλούς, αλλά και ένα είδος μόδας που μοιάζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις εντυπώσεις. Αρκετοί είναι εκείνοι, ιδιαίτερα οι νέοι, που καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή για να ζωγραφίσουν στο σώμα τους το σχέδιο της αρεσκείας τους, που θα τους προσδώσει κάτι το ξεχωριστό.

«Τατού» στα πολυνησιακά σημαίνει «ανεξίτηλο σημάδι» και εκείνοι που το διέδωσαν στην Ευρώπη έλεγαν πως όταν τρυπάς το δέρμα, «μπαίνει το χρώμα και βγαίνει μία μαγεία». Μονάχα που η μαγεία αυτή διαρκεί «αιώνια». Το τατουάζ είναι κάτι πολύ έντονο, βαθύ και ριζικό. Κανείς δεν απαλλάσσεται τόσο εύκολα από αυτό και μερικοί ξέρουν, ή ανακαλύπτουν εκ των υστέρων, ότι δεν θ’απαλλαγούν ποτέ.

Γι’αυτό, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που παίρνει κανείς κάνοντας τατουάζ είναι το ενδεχόμενο να το μετανιώσει! Στο ρίσκο αυτό συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η περίπτωση να μην το μετανιώσει το ίδιο το άτομο που φέρει το «ανεξίτηλο στολίδι», αλλά να ενοχληθεί κάποιος από το περιβάλλον του.

Για παράδειγμα, όταν δημιουργεί κάποιος μία καινούργια σχέση και το όνομα του προηγούμενου συντρόφου του είναι «χαραγμένο» για πάντα όχι στην καρδιά του, που στο τέλος τέλος θα μπορούσε να κρατηθεί κρυφό, αλλά σε κάποιο σημείο του σώματός του....τότε η «μαγεία» χάνεται!

Όταν το 1891 ο Σάμιουελ Ο’Ράιλυ κατασκεύασε την πρώτη ηλεκτρική μηχανή για τη χάραξη τατουάζ, που βασιζόταν σε ηλεκτρικό εργαλείο του Τόμας Έντισον που τρυπούσε χαρτί με μια βελόνα, σίγουρα δεν φανταζόταν την απήχηση που θα είχε σήμερα, καθώς και τους κινδύνους που ενδεχομένως κρύβει.

Αυτοσχέδια «χειροκίνητα πιστόλια» τατουάζ, που χρησιμοποιούνται από μη έμπειρους και ανεύθυνους «καλλιτέχνες», μπορούν να γίνουν αιτία για την μετάδοση ηπατίτιδας, συνδρόμου τοξικού σοκ και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, όταν οι βελόνες δεν έχουν αποστειρωθεί σωστά. Επιπλέον, ενδέχεται να παρουσιαστούν αλλεργίες και μολύνσεις ή ακόμα και ουλές στο δέρμα, όταν τα χρώματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι κατάλληλα ελεγμένα.

Το εργαλείο του τατουάζ, κινεί μια βελόνα πάνω-κάτω με ρυθμό αρκετών εκατοντάδων δονήσεων το λεπτό και διεισδύει στο δέρμα σε βάθος ενός χιλιοστού περίπου. Αυτό που ουσιαστικά βλέπουμε σε ένα τατουάζ είναι το μελάνι, που μένει στην επιδερμίδα μετά τη διαδικασία σχηματισμού του. Έτσι, τοποθετούνται μέσα στο δέρμα βαφές. Πολλές από τις βαφές αυτές, όμως, προορίζονται για τη βαφή μετάλλων και όχι του ανθρώπινου δέρματος, με συχνότερη πραγματική αποστολή την επαγγελματική βαφή αυτοκινήτων ή και τη λειτουργία τυπογραφικών μηχανών.

Η αφαίρεση ενός τατουάζ, αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Το ποσοστό των πιθανών λεκέδων ή δυσχρωμιών, που μπορεί να παραμείνουν μετά την αφαίρεση, ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σχεδίου, την περιοχή του σώματος, την ικανότητα του δέρματος να επουλώνει πληγές, το είδος του τατουάζ και τη διάρκεια ζωής του. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η εξάλειψη ενός σχεδίου από το δέρμα απαιτούσε επίπονες επεμβάσεις που άφηναν ουλές.

Τα λέιζερ, η χρήση των οποίων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, έδωσαν μία λύση, αφού έχουν ελάχιστες παρενέργειες.

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν μόνιμες τεχνικές καλλωπισμού του σώματος, όπως το τατουάζ, προκειμένου να εκφράσουν την μοναδικότητά τους. Ή ίσως για να δηλώσουν μία διαφορετική στάση ζωής. Αν κι εσείς αποφασίσετε ν’αποκτήσετε ένα τέτοιο «ανεξίτηλο στολίδι», θα πρέπει να προσέξετε!

Ενημερωθείτε ποίοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία σας και βέβαια θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά, να είστε σίγουροι ότι θέλετε να «κουβαλάτε» το τατουάζ πάνω σας. Γιατί, αν κάποια στιγμή στο μέλλον αλλάξετε γνώμη, είναι δύσκολο και αρκετά επώδυνο να «απαλλαγείτε» ολοκληρωτικά από αυτό. Το πιθανότερο είναι να μείνετε «σημαδεμένοι» για πάντα....

Τα ναι και τα όχι των τατουάζ

-Διαλέξτε τον επαγγελματία: Βεβαιωθείτε πως το συγκεκριμένο άτομο είναι επαγγελματίας και έχει αντίστοιχη άδεια ώστε να εφαρμόζει τέτοιου είδους τεχνικές.

-Διατηρήστε την απλότητα: Ένα μικρό τατουάζ ή κάποιο με δύο ή τρία χρώματα είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί στο μέλλον.

-Διαλέξτε το κατάλληλο σημείο: Σκεφτείτε αρκετά το σημείο που θα κάνετε το τατουάζ καθώς η εφαρμογή του σε κάποιο ασυνήθιστο ή ευαίσθητο σημείο θα αφήσει ουλές μετά την αφαίρεσή του. Επιπρόσθετα, σκεφτείτε σοβαρά το μέγεθος και το σημείο που θέλετε να είναι, ούτως ώστε να μην σας περιορίζει και εμποδίσει μελλοντικά στον εργασιακό σας χώρο κτλ.

-Θυμηθείτε πώς ότι είναι τώρα στη μόδα δεν σημαίνει πως θα είναι για πάντα: Σκεφτείτε με ποιο τατουάζ θα είστε ικανοποιημένοι κάποια χρόνια μετά, γιατί τα σχέδια και χρώματα που είναι τώρα της μόδας δεν είναι διαχρονικά.

Μην κάνετε μόνοι σας τατουάζ: Η απόπειρα να κάνετε μόνοι σας τατουάζ είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις, σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως Ηπατίτιδα C, αλλά ακόμη και σε θάνατο.

-Μην κάνετε το τατουάζ σε ανθυγιεινούς χώρους: Τα ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται πρέπει πάντοτε να είναι αποστειρωμένα. Αναζητήστε μέρη με κατάλληλες συνθήκες και όχι βελόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από ένα άτομα, ή τεχνικούς που δεν φοράνε γάντια.

-Μην αγνοήσετε μια μόλυνση: Αν υποπτευθείτε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ή παρατηρήσετε κάποια ερυθρότητα στο δέρμα, απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας καθώς ενδέχεται να είναι δείγμα κάποιας μόλυνσης. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους νέους ‘κατόχους’ τατουάζ :

-Διατηρήστε τη περιοχή καθαρή με σαπούνι και νερό

-Εφαρμόστε ειδική λοσιόν ούτως ώστε να διατηρείτε την περιοχή ενυδατωμένη

-Αποφύγετε το κολύμπι για τρεις με τέσσερις εβδομάδες

-Αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία


Piercing
Σύμφωνα με μελέτες που έxoυν γίνει, τα piercings πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα. 50% περίπου των τρυπημάτων χρειάζονται ιατρική φροντίδα λόγω οξέων μολύνσεων! Τα ρίσκα που διατρέχει κανείς είναι:

* Χρόνια μόλυνση.
* Μετάδοση Ηπατίτιδας B ή C (που μπορεί να είναι θανατηφόρες) , Τέτανου
* Αλλεργίες του δέρματος
* Ουλές

Tο τρύπημα στο στόμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το στόμα είναι υγρό, σκοτεινό και ζεστό, ιδανικό μέρος δηλαδή για ν’ αναπτυχθούν μικρόβια. Τα στολίδια στο στόμα μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή των δοντιών, δυσκολία στην ομιλία ή ακόμη και πνιγμό.

Το δέρμα στο φρύδι είναι πολύ λεπτό και πάρα πολύ ευαίσθητο έτσι ώστε πολλές φορές μετά από μόλυνση να παραμένει ουλή.
Η άκρη της μύτης σε περίπτωση μόλυνσης δεν τροφοδοτείται με αρκετό αίμα, με αποτέλεσμα να μαραίνεται!

 

 

 
< Προηγούμενο   Επόμενο >

ΚΑΙΡΟΣ

Ηράκλειο
---
Ηράκλειο °C | Χανιά °C | Αθήνα °C | Θεσ/νίκη °C

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ENTERCITY.GR

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

Ελισσάβετ, Αχιλλέας
Διαφήμιση

Προβληθείτε στο Entercity.gr :: Η εταιρεία μας :: Οι συνεργάτες μας :: Κατασκευή ιστοσελίδας :: Καταχωρήστε το site σας :: Free Internet :: Επικοινωνία