Διαβάστε ολα τα τελευταία νέα σε τίτλους
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ EVENTS ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Χανιά • Άγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Σητεία
TO ENTER•CITY ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ENTER•PORTAL!!! ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ PORTAL ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

ENTERPORTAL.gr

ΑΡΧΙΚΗ

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ
"Στα όνειρά μου νάρχεσαι τα βράδια." Η ευχή τής πιο βαθιάς επιθυμίας των ερωτευμένων για αδιάκοπη επικοινωνία. Ποιος, όμως, θα θυμάται το πρωί, αν ο άλλος ήταν εκεί? Περισσότερο από τη μνήμη, το λόγο έχει η εξάσκηση. Ποιον ή ποιους συναντάμε στον ύπνο μας? Πώς θα κρατήσουμε τις ονειρικές σκηνές, που γλιστρούν άπιαστες στα νευρωνικά μας κυκλώματα?

O κόσμος των ονείρων περιέχει ένα σύμπαν πληροφοριών, από τις πιο καθημερινές μέχρι τις βαθύτατα υπερβατικές. Ωστόσο, ενώ εισχωρούμε σ' αυτόν κάθε βράδυ, το πρωί ξυπνάμε έχοντας ξεχάσει συχνά τις λεπτομέρειες του νυχτερινού μας ταξιδιού. Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται, μάλιστα, ότι δεν βλέπουν όνειρα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλώς δεν τα θυμούνται. Κι όμως, υπάρχει τρόπος για να κρατήσουμε τα “δώρα του Μορφέα”.

Κάθε νύχτα ονειρευόμαστε 90 λεπτά, κατά μέσο όρο, διαιρεμένα σε πέντε περίπου όνειρα. Πολλοί που νομίζουν ότι δεν έχουν δει κανένα όνειρο, μοιάζει σαν ν' αγνοούν ένα μέρος της ζωής τους. Η αλήθεια είναι πως επειδή υπάρχει συχνά μια κενή ονειρική φάση (βαθύς ύπνος), ανάμεσα στο τελευταίο όνειρο και τη στιγμή του μηνύματος, δεν είναι πάντα εύκολο να θυμηθούμε ότι ονειρευτήκαμε.

Αν ξυπνήσουμε 20 λεπτά μετά το τέλος του ονείρου, συνήθως δεν έχουμε καμιά ανάμνηση του. Αν ξυπνήσουμε μετά από 15 λεπτά, διατηρούμε μερικές σκηνές. Μετά από 5 λεπτά, το θυμόμαστε πάρα πολύ καλά. Εάν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια του ονείρου δεν υπάρχει καμιά δυσκολία. Συμβαίνει να ξεχνάμε τα όνειρα μας, όταν ξυπνάμε αρκετά αργότερα από την περίοδο REM (γρήγορες κινήσεις των ματιών) του ύπνου.

Η φάση REM του ύπνου, είναι αυτή στην οποία εμφανίζεται το όνειρο και συνοδεύεται από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών. Σ' αυτήν βασίζεται μια άλλη τεχνική ανάμνησης των ονείρων, που προϋποθέτει τη γρήγορη αφύπνιση μετά τη φάση REM. Έτσι προλαβαίνουμε να μην πέσουμε στην επόμενη βαθιά φάση ύπνου, όπου το ονειρικό κύκλωμα είναι σβηστό.

Γι' αυτό μπορούμε μια φορά το μήνα να διακόπτουμε τον ύπνο μας κάθε δύο ώρες, είτε εκούσια είτε μ' ένα ξυπνητήρι. Προφανέστατα με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια ενός ονείρου ή στο τέλος του. Ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο περισσότερο από μια φορά το μήνα, επειδή είναι αρκετά αγχογόνος.

Παρ' όλ' αυτά υπάρχουν προικισμένα ή εξασκημένα άτομα που πετυχαίνουν να θυμούνται τα όνειρα τους. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν δυνατή φαντασία, φαίνεται πως η γυναίκα ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Εξαιτίας της διευρυμένης διαίσθησης της, θυμάται περισσότερο απ' ό,τι ο άντρας. Οι καλλιτέχνες, επίσης, θυμούνται τα όνειρα τους κι επιπλέον συχνά αντλούν μέσα από αυτά το υλικό των έργων τους.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ
1. Πριν πάτε για ύπνο τη νύχτα, πείτε στο υποσυνείδητο σας το πρόβλημα που θέλετε να επεξεργαστείτε. Εάν έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε ένα δάσκαλο, ένα φύλακα άγγελο ή μια υπερφυσική δύναμη που σας προστατεύει, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να βρείτε μια απάντηση.

2. Αναπτύξτε τη συνήθεια να καταγράφετε κάτι, κάθε μέρα μόλις ξυπνάτε. Όλες οι νέες συνήθειες χρειάζονται περίπου 21 μέρες για να αναπτυχθούν, γι' αυτό συνηθίστε τον εαυτό σας να καταγράφει κάτι για 21 μέρες. Ακόμα κι αν δεν θυμάστε τα όνειρα σας, γράψτε κάτι αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα, είναι εξίσου σημαντικά για την ερμηνεία των ονείρων, όσο είναι οι εικόνες και οι λέξεις. Στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν ένα μεγάλο μέρος από το όνειρο. Το ιδανικό είναι να ξυπνάτε, γνωρίζοντας την ερμηνεία του ονείρου.

Αλλά αν τίποτα απ' αυτά δεν σας συμβαίνει, τότε γράψτε κάτι, έστω και πολύ απλό όπως, “δεν θυμάμαι κανένα όνειρο μου σήμερα”. Ό,τι γράφετε δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η ίδια η πράξη του ότι γράφετε, επειδή έτσι ασκείτε το υποσυνείδητο σας να σας δίνει κάτι για να γράψετε.

3. Να έχετε πάντα ένα μολύβι κι ένα τετράδιο ή ό,τι άλλο σας διευκολύνει (π.χ. μαγνητόφωνο), δίπλα στο κρεβάτι σας. Ειδικά όταν αρχίζετε να αναπτύσσετε τη μέθοδο να θυμάστε τα όνειρα σας, χρειάζεται να τα καταγράφετε αμέσως μόλις ξυπνάτε. Τα όνειρα γλιστρούν γρήγορα έξω από τη μνήμη, συχνά μέσα σε δευτερόλεπτα αφότου ξυπνήσουμε.

4. Ασκείστε τον εαυτό σας να ξυπνάει πριν από το ξυπνητήρι. Το σοκ από τον ήχο του ή η μουσική και η ομιλία του ραδιοφώνου, μπορούν να είναι η αιτία να ξεχάσετε αυτό που ονειρευόσαστε όταν ξυπνούσατε. Με το να δώσετε στον εαυτό σας την εντολή να ξυπνήσει κάποια συγκεκριμένη ώρα, κάνετε το υποσυνείδητο σας να σας ξυπνήσει μερικά λεπτά πριν από το ξυπνητήρι.

5. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα όνειρα σας μετά από έναν υπνάκο - βάλτε ένα ξυπνητήρι 20 ή 30 λεπτά αφού ξαπλώσετε. Παρ' όλο που αυτό φαίνεται να αντιφάσκει με τα προηγούμενα, ωστόσο ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μερικές από αυτές τις τεχνικές, μπορεί να μην ισχύουν για όλους.

6. Δώστε εντολή στη μνήμη σας να επαναφέρει την ανάμνηση των ονείρων σας μόλις ξυπνήσετε. Κι αυτό είναι επίσης μια άσκηση. Πρέπει να τη δουλέψετε καλά, προτού την κατακτήσετε. Σκεφτείτε τη μνήμη σας σαν ένα μυ που πρέπει να ασκηθεί για να δυναμώσει. Πραγματικά αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, εάν το επαναλαμβάνετε συστηματικά.

7. Εάν οι παραπάνω τεχνικές δεν “πιάνουν σε σας”, δοκιμάστε την αντεστραμμένη ψυχολογία. Δώστε στον εαυτό σας την οδηγία να μη θυμάται κανένα όνειρο. Μερικές φορές το υποσυνείδητο είναι “διεστραμμένο” και αρνείται να κάνει ό,τι του λέτε. Γι' αυτό πείτε του να μην κάνει αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνει.

8. Διαβάστε κάτι πνευματικό πριν κοιμηθείτε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάδυση κάποιων αναφορών του υποσυνείδητου χώρου, σχετικών με την καθημερινή σας ζωή, που γεμίζουν ενδεχομένως τα ονειρικά σας μηνύματα και που θα σας βοηθήσουν να τις χειριστείτε.

9. Πριν πάτε για ύπνο, σιγοτραγουδήστε μια ιερή λέξη, για να αφυπνίσετε την ετοιμότητα σας, όπως: Αμήν, Ομ, Μάνα, Χου. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και για την προηγούμενη τεχνική αρ. 8.

10. Εάν τελικά θυμηθείτε ένα συναίσθημα και δεν έχετε καμιά άλλη ανάμνηση ονείρου, προσπαθήστε να φανταστείτε μια κατάσταση που θα μπορούσε να σας δημιουργήσει αυτό το είδος συναισθήματος. Σ' αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να βρείτε τα ίχνη μνήμης του ονείρου σας. Κάτι που φαντάζεστε, μπορεί να φέρει πίσω ένα κομμάτι του ονείρου.

11. Προσπαθήστε να φανταστείτε μια ευχάριστη ή συνηθισμένη έκφραση για ποικίλες συγκινήσεις και εμπειρίες. Με το να φαντάζεστε πώς μπορείτε να εικονοποιήσετε αυτές τις εκφράσεις, μπορεί να συλλάβετε μια ανάμνηση ενός περασμένου ονείρου.
Είναι σίγουρο πως αν κάποιος, που συνήθως ξεχνά τα όνειρα του, υιοθετήσει στην πράξη μια από αυτές τις τεχνικές, θα πετύχει να ζήσει το άλλο κομμάτι της ύπαρξης του, τόσο πλούσιο σε πληροφορίες και τόσο μυστηριώδες.

Αυτή τη φορά είναι η σειρά σας να παίξετε. Τα γράμματα σας και οι ερμηνείες των ονείρων σας είναι καλοδεχούμενες. Ωστόσο κανένα όνειρο δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα από ένα μοναδικό κλειδί ερμηνείας. Επειδή πάντα το κάθε όνειρο έχει μια μοναδική ψυχική οργάνωση, εκτός από τα μεγάλα και πολύ σπάνια προφητικά όνειρα. Αυτά πρέπει να ανακοινώνονται για να μεταφέρουν καινα διαδώσουν το μήνυμα που θ’ αγγίξει αυτούς που πρέπει να το ακούσουν.

“Και μέσα στον κόσμο όλοι ονειρεύονται ότι είναι αυτό που είναι, αν και κανείς δεν το υποπτεύεται.”

 
< Προηγούμενο   Επόμενο >
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΧΑΝΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το ENTERCITY άλλαξε και έγινε: ENTERPORTAL.
Για να στείλετε τις εκδηλώσεις σας κάντε κλικ εδώ!

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ # LIVE