Διαβάστε ολα τα τελευταία νέα σε τίτλους
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ EVENTS ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Χανιά • Άγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Σητεία
TO ENTER•CITY ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ENTER•PORTAL!!! ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ PORTAL ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

ENTERPORTAL.gr

ΑΡΧΙΚΗ

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

2,3,4 Σεπτεμβρίου 2011
ΑΝΩΓΕΙΑ-ΝΤΕΛΙΝΑ mountain resort

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- Νίκος Μανιάς
-Γιώργος Καλομοίρης
-Γεράσιμος Σταματογιαννάκης
-Δημήτρης Φουκάκης
-Βασίλης Σκουλάς
Και οι μικροί μουσικοί: Δημήτρης Ξυλούρης, Γιώργος Σαλούστρος, Γιάννης Σπινθάκης
Χορός από το συγκρότημα του Δημήτρη Μαυρόκωστα
Παρουσίαση: Γιώργος Τσιχλάκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
-Σπύρος Σηφογιωργάκης
-Γιάννης Μαρκογιαννάκης
-Γιάννης Βάρδας
-Πέτρος Καρμπαδάκης
-Φώτης Κατράκης
-Νικηφόρος Αεράκης
-Γιώργος Βρέντζος
Και οι μικροί μουσικοί: Μανώλης- Γιάννης Νταουντάκης, Γιώργος Γεροντής
Χορός από το Πολιτιστικό Σωματείο Νέας Κυδωνίας Χανίων «Το Ρόδο»
Παρουσίαση: Ελένη Βακεθιανάκη- Αριστείδης Χαιρέτης

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
-Νικός Σκευάκης
-Μανώλης Μανουράς
-Φρίξος Ανδρεαδάκης
-Δημήτρης Τσαγκαράκης
-Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Ψαραντώνης- Βασίλης Σκουλάς
Και οι μικροί μουσικοί: Λευτέρης-Μανούσος Καλλέργης, Χαράλαμπος Παρασχάκης
Χορός από τον Όμιλο Παιδείας και Πολιτισμού «Αετογιάννης»
Παρουσίαση: Μανώλης Δερμιτζάκης

Η λέξη προσφορά περικλείει για φέτος όλο το νόημα των εκδηλώσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στη «Γιορτή της  Μουσικής και του Ανθρώπου» που θα οργανωθούν από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου στην ορεινή γωνιά της Κρήτης, στα Ανώγεια. Οι Γιατροί του Αιγαίου και ο πλέον οργανωμένος πολιτιστικός χώρος των Ανωγείων το ορεινό θέρετρο  «Ντελίνα» ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουν ο καθένας από την πλευρά του, στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της πλέον ορεινής περιοχής της Κρήτης, από τις 2 μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου ένα τριήμερο διαλέξεων και εξετάσεων υγείας αλλά και το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς καθώς δίνουν ραντεβού στα Ανώγεια οι μαθητές αλλά και οι  μουσικοί της Κρήτης που γράφουν ιστορία στην παραδοσιακή μουσική του νησιού μας.

Ορμώμενοι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι Γιατροί του Αιγαίου εγκαθίστανται επί τρεις ημέρες (2 – 4 Σεπτεμβρίου) στο «Ντελίνα» προκειμένου να ενημερώσουν και να εξετάσουν τους κάτοικους κάθε ηλικίας του Μυλοπόταμου που θα ανηφορίσουν μέχρι τα Ανώγεια.

Παράλληλα, με τη επιμέλεια του Βασίλη Σκουλά, οργανώνεται η «Γιορτή της Μουσικής» που αγκαλιάζει με πρωτόγνωρο τρόπο το χθες και το αύριο της κρητικής μουσικής  σε μια συνάντηση των πιο μεγάλων καλλιτεχνών της Κρήτης αλλά και μικρών μουσικών-μαθητών που υπηρετούν με ευλάβεια την παράδοση του νησιού μας. Στόχος αυτού του  μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος είναι η προσφορά, καθώς όλες οι εισπράξεις από τα εισιτήρια που θα πουληθούν το τριήμερο των εκδηλώσεων, θα διατεθούν για την αγορά ιατρικού μηχανήματος για τον έλεγχο του σακχάρου το οποίο θα διατεθεί στο Κέντρο Υγείας των Ανωγείων. Να σημειωθεί ότι η έλλειψη του συγκεκριμένου ιατρικού μηχανήματος αναγκάζει τους κατοίκους της ορεινής περιοχής να διανύουν χιλιόμετρα προς το Ρέθυμνο ή το Ηράκλειο προκειμένου να εξεταστούν.

Η πρόκληση

Για εμάς στα Ανώγεια η φετινή διοργάνωση πέρα από τη διάσταση προσφοράς που περικλείει, αποτελεί μια πρόκληση ώστε  να αποδείξουμε ότι η ελληνική περιφέρεια έχει ζωή πέραν του κλασικού και εισαγόμενου μοντέλου διασκέδασης και μπορεί να αναλάβει πολιτισμικές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν σε όλο της το μεγαλείο την παράδοση της Κρήτης.

Οδηγοί  μας αλλά και πρωταγωνιστές στην τριήμερη προσπάθεια μας θα είναι χορευτές αλλά και καταξιωμένοι οργανοπαίχτες που με την πολύχρονη διαδρομή τους στην κρητική μουσική  έχουν ανοίξει… λεωφόρους στο χορό αλλά και στα παραδοσιακά μας ακούσματα και σήμερα αποτελούν ιστορικούς δασκάλους για τους νεότερους μουσικούς. Είναι οι ίδιοι που η κρητική μουσική θα γράψει στην ιστορία της όπως έχει γράψει τον Κώστα Μουντάκη, τον Θανάση Σκορδαλό, τον Κώστα Παπαδάκη, τον Γιώργο Καλογρίδη, τον Νίκο Παπαδογιάννη, τον Ανδρέα Ροδινό, τον Γιάννη Μπερνιδάκη, τον Στρατή Καλογερίδη, τον  Λεωνίδα Κλάδο και τόσους άλλους.

Η  «Γιορτή της Μουσικής και του ανθρώπου» δε θα μπορούσε να αγνοήσει τα δεκάδες παιδιά τα οποία αντιστέκονται στην τρέχουσα βιομηχανία των εύκολων μουσικών λύσεων, και διδάσκονται την κρητική μουσική αποτελώντας παράλληλα το αύριο της παράδοσης μας.

Νέοι μουσικοί που ενισχύουν την άποψη ότι η παράδοση δεν πρέπει να μένει στάσιμη σαν μουσειακό είδος, αλλά να αξιοποιείται, δίνοντας έναυσμα για νέες δημιουργικές προσπάθειες. Μαθητές οι οποίοι επέλεξαν να ασχοληθούν με την μουσική του τόπου μας και ποντάρουν στην αδιαμφισβήτητη πολυμορφία της, αφού πηγάζει από ένα νησί - σταυροδρόμι εθνών και πολιτισμών.

Ζητούμενο  της  συμμετοχής και της συνεργασίας  των  παλιών και των νέων καλλιτεχνών στη  «Γιορτή της Κρητικής Μουσικής»  είναι να αντλήσουν οι νέοι ζωτικά στοιχεία από τη μουσική παράδοση και να δημιουργήσουν ξεχωριστά μουσικά ιδιώματα τα οποία θα προσεγγίζουν με σεμνότητα και διακριτικότητα  τα μουσικά ακούσματα του παρελθόντος που υπηρετούν με «θρησκευτική ευλάβεια» οι παλιοί καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται και σε προχωρημένη ηλικία.

Οι πρωταγωνιστές

Σ αυτή τη γιορτή της κρητικής μουσικής από τις 2 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου παλιοί και νέοι χορευτές θα ενώσουν τα βήματα τους σ ένα γλέντι όπου οι παλιοί μπροστάρηδες της κρητικής μουσικής θα σμίξουν για την Κρήτη. Ένα σμίξιμο το οποίο θα ηχογραφηθεί και θα μαγνητοσκοπηθεί προκειμένου να γίνει η παραγωγή ενός συλλεκτικού cd και ενός dvd,  ενώ τα έσοδα από την πώληση τους θα δοθούν και πάλι στο Κέντρο Υγείας των Ανωγείων και στους Γιατρούς του Αιγαίου.

Στη «Γιορτή της  Μουσικής και του Ανθρώπου» θα παίξουν οι:

-Νίκος Μανιάς, Γιώργος Καλομοίρης, Γεράσιμος Σταματογιαννάκης, Σπύρος Σηφογιωργάκης, Γιάννης Μαρκογιαννάκης, Γιάννης Βάρδας, Πέτρος Καρμπαδάκης, Φώτης Κατράκης, Νικηφόρος Αεράκης, Γιώργος Βρέντζος, Νικός Σκευάκης, Μανώλης Μανουράς, Φρίξος Ανδρεαδάκης, Δημήτρης Τσαγκαράκης, ενώ για πρώτη φορά θα παίξουν μαζί ο Βασίλης Σκουλάς με τον Ψαραντώνη.

Θα παίξουν επίσης οι μικροί μουσικοί: Δημήτρης Ξυλούρης, Γιώργος Σαλούστρος, Γιάννης Σπινθάκης, Μανώλης- Γιάννης Νταουντάκης, Γιώργος Γεροντής, Λευτέρης-Μανούσος Καλλέργης και Χαράλαμπος Παρασχάκης.

Θα χορέψουν το συγκρότημα του Δημήτρη Μαυρόκωστα, το Πολιτιστικό Σωματείο Νέας Κυδωνίας Χανίων «Το Ρόδο» και ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού «Αετογιάννης».

Τη «Γιορτή της Μουσικής του Ανθρώπου» θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Τσιχλάκης, η  Ελένη Βακεθιανάκη, ο Αριστείδης Χαιρέτης (Γυαλάφτης) και ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

delina_01.jpg





 
< Προηγούμενο   Επόμενο >
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΧΑΝΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το ENTERCITY άλλαξε και έγινε: ENTERPORTAL.
Για να στείλετε τις εκδηλώσεις σας κάντε κλικ εδώ!

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ # LIVE